Gouden plakken Open Vlaams Kampioenschap

De jeugd van de Dordtse Reddingsbrigade behaalde mooie resultaten bij de open NK Lifesaving in Eindhoven. Één van de aanwezige supporters schreef een mooi verslag

De Lifesavers van de Dordtse Reddingsbrigade hebben meegedaan aan de Open Vlaamse Kampioenschappen in Genk. De wedstrijd van de junior redders uit Dordrecht werd wederom verslagen door onze reporter ter plaatse.

Het Vlaams Kampioenschap voor C en D in Genk (België), is een wedstrijd met zowel individuele onderdelen als estafettes (Vlaams: ‘ aflossingen’).

Per individueel onderdeel valt een medaille te scoren: de nummers 1, 2 en 3 per leeftijdscategorie. Wat de leeftijden betreft, dit gaat in België per geboortejaar: de “Benjamins” zijn de jaren 2003-2001 en de “Miniemen” zijn 2000-1999. Volgend jaar zijn de jaren dus één opgeschoven.

De Dordtse Reddingsbrigade is met zeven deelnemers: Charlotte, Iris en Tatum voor de dames Miniemen. Marijn en Sem voor de heren Miniemen en Fernando en Tom voor de heren Benjamins.

De onderdelen zijn anders dan in Nederland: in plaats van de ring wordt er in België met een (kleinere, gele) pop gezwommen. Dat is iets lastiger als je dat niet gewend bent, maar wel wat je uiteindelijk moet gaan leren. De onderdelen die de kids zwemmen is voor iedere leeftijdsklasse gelijk: de series zijn op tijd ingedeeld, dus soms liggen Miniemen en Benjamins bij elkaar. Het estafetteteam bestaat uit Charlotte, Iris, Marijn, Sem en Tatum.

Er wordt gestart met 100 meter Hindernisredden. Bij de dames Miniemen wint Charlotte, wordt Tatum 2de en Iris 13de. Bij de heren Benjamins wint Fernando (met een PR van zo’n 10 seconden!) en wordt Tom 11de. Bij de heren Miniemen valt Marijn net buiten de prijzen en wordt 4de, Sem wordt 7de. Hierna volgt de estafette Hindernisredden: overtuigend 1ste door het Dordtse team! In ieder geval sneller dan het Belgische record. De punten worden hier in een totaalklassement opgenomen.

Dan is er 50 meter Popredden met vinnen: Charlotte wint, Iris wordt 2de en Tatum 4de. Fernando wint dit onderdeel en Tom wordt 12de.  Marijn en Sem zijn gediskwalificeerd (ze zijn best streng in België: die neus van die pop moet boven water blijven!).

De 100 meter Superlifesaver wordt door Charlotte gewonnen, Tatum wordt 3de en Iris 4de. Tom is 7de geworden en Fernando is gediskwalificeerd. Sem 4de en Marijn 6de.

De 50 meter Popredden wordt wederom door Charlotte gewonnen, Tatum wordt 3de en Iris 5de. Fernando wordt 7de en Tom is  gediskwalificeerd. Marijn is 4de geworden en Sem 8ste. De estafette 4×25 meter Popredden wordt weer met grote voorsprong gewonnen door Dordrecht.

Het onderdeel 50 meter Reddingscombiné wordt door Charlotte gewonnen, Tatum wordt 2de en Iris 4de. Fernando wordt 3de en Tom 12de. Marijn wordt 5de en Sem 7de.

Ook de 50 meter Lifesaver wordt door Charlotte gewonnen, Tatum wordt 4de en Iris wordt 5de. Tom wordt 10de en Fernando is gediskwalificeerd. Sem 2de en Marijn 5de. Dit onderdeel in een 50 meter bad is voor de meesten best nieuw, want waar je normaal afzet tegen de muur en de tube om de pop klikt, moet je nu verder zwemmen. Er staat een klein pionnetje langs de kant en dáár voor moet je je tube hebben dicht geklikt. En tot slot de 4×50 meter Gordelaflossing, die ook door Dordrecht wordt gewonnen.

Het team uit Dordrecht heeft alle estafette-onderdelen gewonnen en dus de winnaars van de gouden medailles!

In totaal zijn er negen gouden medailles, vier zilveren en drie bronzen medailles gewonnen. Niet verkeerd, zo’n dagje zwemmen door deze jeugdige toppers.

Bij deze nogmaals dank aan de Vlaamse Reddingfederatie voor de goede organisatie.