Opleidingen

Beveiligingen en Hulpverlening

Aan de vaarploeg van de DRB worden eisen gesteld in het kader van de veiligheid. De leden dienen dus over een bepaalde basis te voldoen voordat zij kunnen worden ingezet bij evenementenbeveiliging. Zij kunnen dan ook diverse opleidingen volgen.

Zo kunnen zij een cursus Basiscertificaat Marifonie en een cursus Vaarbewijs volgen. Daarnaast worden onze leden in samenwerking met de Commissie Medische Zaken opgeleid om het EHBO diploma te halen.

Opleiding tot schipper

Naast deze vaardigheden kunnen onze leden ook opgeleid worden tot schipper.

Voor onze eigen schippersopleiding wordt een bepaalde structuur gehanteerd. Zo beginnen de leden als opstapper. Deze functie houdt in dat zij meevaren op een reddingboot tijdens evenementen. Wanneer zij voldoende vaarervaring en leidinggevende capaciteiten hebben kunnen zij doorgroeien tot vletschipper. Hiermee krijgen onze leden meer verantwoordelijkheid en mogen zij op de vlet varen met evenementen. Dit is dan de eerste stap als schipper. Wanneer een vletschipper het varen beheerst en meer ervaring heeft kan hij of zij doorgroeien tot schipper op de Tinn Silver. Hierna kan men doorgroeien tot schipper op de tornado’s (de DRB 19 en DRB 39). De laatste doorgroei mogelijkheid binnen de DRB is schipper worden van de DRB49.

De eisen zijn per vaartuig verschillend omdat elk vaartuig zijn eigen vaarkenmerken heeft en vraagt om andere kwaliteiten van schippers.
De opleiding tot schipper wordt gegeven door de leden die al schipper zijn. De examens worden afgenomen door een externe examinator en in samenwerking met de KNRM.

Lid worden van de vaarploeg

Vanaf de leeftijd van 16 jaar en bij voldoende zwemvaardigheid, bestaat de mogelijkheid om actief te worden op het gebied van beveiligingen en hulpverlening.

Op woensdagavond wordt er vanuit de post aan het Wantij – Post Noord– geoefend (theorie en praktijk) in vaartechniek, wordt er getraind op conditie en het omgaan met de natuurlijke elementen, zoals buitenwater, weersomstandigheden, etc.

De DRB heeft de beschikking over diverse snelle reddingsvaartuigen, communicatieapparatuur en reddingsmiddelen.

Reddingsbrigade-Dordrecht-beveiliging-calamiteiten-Wereld-Haven-Dagen-Rotterdam---Nautische-demonstratie-Dordtse-reddingsbrigade