De geschiedenis van de Dordtse Reddings Brigade is zeer nauwkeurig uitgezocht door oud-bestuurslid en archivaris Dirk Slijkhuis. Gezien deze klus en de grote hoeveelheid mooie historische feiten zullen we deze pagina omdopen in de Dikke Dirk.
De komende periode zal op deze pagina steeds meer info worden toegevoegd.
Vanaf de oprichting van de Dordtse Reddings Brigade (DRB) in 1956 werd er naast de zwemlessen gevaren met een reddingsvlet bemand door agenten die lid waren van de DRB.
Eind jaren ’70 werd post Wantij in gebruik genomen. Vanaf toen werd hier getraind met de KNBRD Bondreddingboot en de Bondsvletten.
Door groei in evenementen en toenemende incidenten rond het eiland van Dordrecht ontstond de wens om op de zuidpunt van Dordrecht een reddingspost te openen gezien de drukte op oa het Hollands Diep en Biesbosch.
Enige jaren later zijn hier een aantal zeecontainers geplaatst die dienden als opslag voor de DRB. In 1992 is op de containers een portocabin geplaatst met daarin een volledig uitgerust communicatiecentrum. Van het communicatiecentrum is tevens diverse malen gebruik gemaakt door brandweer, politie en ambulance tijdens grootschalige incidenten.
Door de DRB is in de loop der jaren gebruik gemaakt van diverse reddingsvaartuigen. In de eerste jaren werd gevaren met een kleine vlet. Later ging men gebruik maken van de bekende KNBRD Bondsvletten. De bondsvletten zijn tevens ingezet bij de overstromingen van Limburg in 1993 en 1995. Later is de DRB betrokken geweest bij de evacuatie van de Bommelerwaard.
Naast de KNBRD reddingsvletten maakte de reddingsbrigade gebruik van de KNBRD Bondsreddingsboot. In 1995 is de eerste “Rescue II” aangeschaft, waarvan er in 1998 en 2001 nog twee bijkwamen. Hiermee was de DRB volledig uitgerust en had een goed getrainde bemanning die 24 uur per dag inzetbaar is voor de hulpverlening en het beveiligen van evenementen op het water.
Na een aantal jaar ontstond mede door samenwerking met de Brandweer de behoefte voor een groter en sneller reddingsvaartuig. In 2005 is de DRB-49 in gebruik genomen en werd de wens van de bemanningsleden en overige hulpdiensten vervuld. Sinds mei 2007 is de DRB een samenwerking aangegaan met de KNRM
De Dordtse Reddingsbrigade is actief bij (water gerelateerde) evenementen zoals de Wereldhavendagen in Rotterdam, Dordt in Stoom enzovoorts én heeft een flink activiteitenaanbod: ze verzorgt onder meer ABC zwemlessen en de opleiding zwemmend redden.