Orange Cup 2023

Dit jaar vond de 8e editie van de Orange Cup plaats in Eindhoven.

Lifesaving Sporters Evelien, Fleur en Bente waren de reporters ter plaatse en schreven dit verslag.

Maar liefst meer dan 700 deelnemers uit twaalf verschillende landen stonden aan de start. Onder andere uit Australië, China en Zuid-Afrika. Ook Nederland kon natuurlijk niet ontbreken.

6 verschillende individuele afstanden en 5 team onderdelen werden verdeeld over 3 dagen.

De Orange Cup is een internationale wedstrijd, maar ook het Nederlands kampioenschap. Hierdoor heeft de wedstrijd twee klassementen. 

Vrijdag 1 december begonnen de deelnemers om 18.30 met 200 meter hinderniszwemmen. Eerst waren de dames aan de beurt en stonden Sheila Riemens, Bente Koeman en Fleur Ooms aan de start. Fleur wist zelfs met een zilveren medaille naar huis te gaan. Na de dames was het de beurt aan de heren; Marcel in t’ Veld, Robin Kuiphof, Tom Balsen Versteeg startte op dit onderdeel en wisten alle drie met een medaille naar huis te gaan!!

Zaterdag 2 december stonden de volgende onderdelen op het programma; 4×50 hindernis, line throw, 100 reddingswissel, 100 meter lifesaver, de 4×25 meter pop vervoer estafette en de 200 meter superlifesaver.

Voordat de dag begon hielden we 1 minuut stilte voor Antonello, de coach van het Italiaanse team die onlangs overleden is. 

Daarna werd er gestart met de 4×50 hindernis. Extra bijzonder is dat dit de eerste wedstrijd in het zwembad was voor de masters: Konnegonda van Leenen en Marieke Goudriaan. Het was duidelijk te merken dat dit wat spanning opriep, maar wat hebben deze dames het goed gedaan. Samen met Astrid van de Kooij en Marjolein van Loenhout hebben ze twee hele mooie tijden neergezet op de estafette onderdelen. 

Hierna volgde de line throw, met als toppunt; Kathy Groot en Myrthe Bakker die als eerste wisten aan te tikken. 

Minder geluk was er voor Robin Kuiphof die samen met Marijn in t’ veld de line throw startte, Robin haalde bij dit onderdeel zijn voet open en was voor de rest van de dag uitgeschakeld. Hij had een vlinder kick aan de zijkant van een hekje gedaan waardoor hij een snee aan zijn voet opgelopen heeft. 

Ondanks het oplopen van deze blessure, wisten de mannen nog wel een mooie 5e plaats te halen. Door het uitvallen van Robin, mocht Bram van den Buijs invallen voor het heren senioren team op de 4×25 meter pop vervoeren, ook voor Bram was dit zijn eerste wedstrijd en hij heeft het super goed gedaan. 

Daarna werd er begonnen aan de andere onderdelen met; Myrthe Bakker, Bram van den Buijs, Julia Barbu, Salome van Loo, Bente Koeman, Job Verhoef, Tom Balsen Versteeg, Marieke Goudriaan, Astrid van den Kooij, Marjolein van Loenhout, Kathy Groot, Sterre Twigt, Fleur Ooms en Evelien van Leenen aan de start. Er zijn vele persoonlijke records gezwommen en medailles behaald in het Nationale veld. Goed gedaan allemaal! 

Zondag 3 december, stonden de volgende onderdelen op het programma: 200 meter superlifesaver voor de heren, 4x 50 meter rescue medley relay, 50 meter manikin Carry, 100 meter manikin carry with fins en de 4x 50 meter mixed lifesaving pool relay. 

Robin Kuiphof, Tom Balsen Versteeg, Marcel in het Veld begonnen met de 200 meter superlifesaver. Waarop zij alle drie een medaille hebben kunnen bemachtigen. Helaas was dit voor Robin ook de laatste start van de dag door de blessure die hij de dag hiervoor had opgelopen. 

Voor de master dames zat er vandaag helaas geen estafette meer in door een aantal zieken. De heren hebben nog wel kunnen starten dankzij Marcel. Ondanks het rommelige verloop met veel wissels in de opstelling hebben de mannen nog een nette 13e plaats weten te behalen. 

Op de 50 pop starten altijd veel deelnemers. Ook veel leden van Dordrecht zijn gestart en er zijn veel persoonlijke records gezwommen. Myrthe Bakker en Tom Balsen Versteeg wisten zelfs allebei met een gouden nationale medaille naar huis te gaan. 

Tot slot werd er gestart met het laatste individuele onderdeel van de wedstrijd; de 100 meter manikin carry with fins. Wederom begonnen de dames eerst en daarna de heren. Ook op dit onderdeel wisten de zwemmers van DRB meerdere medailles te behalen. 

Het laatste onderdeel van de Orange Cup, de estafette 4×50 meter mixed lifesaving pool relay, is niet gezwommen door onze club. De meeste zwemmers zijn toen na een weekend van 3 wedstrijddagen door de sneeuw naar huis gereden. 

In totaal werden er 20 nationale medailles behaald door onze club en zijn er nog veel meer persoonlijke records gezwommen. 

Deze wedstrijd was niet mogelijk zonder vrijwilligers. Vanuit onze club hebben er dan veel vrijwilligers langs het bad gestaan om de wedstrijd goed te laten verlopen. Denk aan toezicht houden op het zwembad, poppen verplaatsen van start naar finish en officials. Dankjewel iedereen voor jullie inzet! 

Tot slot kunnen we onze trainers Bart en Rosa niet vergeten te benoemen, ook zij hebben lange dagen in het zwembad moeten doorbrengen. Bedankt voor de begeleiding en coaching van afgelopen weekend! 

Foto’s: Dordtse Reddingsbrigade en Manfred Bütke